Workshop met professor Clive Baldwin

25 juni 2014

In de workshop Voices out of Order (10 tot 13 juni 2014 UvA - Cordaan) buigen promovendi van de Universiteit van Amsterdam en medewerkers van Cordaan zich samen over de vragen hoe verhalen van mensen met geheugenproblemen kunnen worden beluisterd en hoe er met deze verhalen gewerkt kan worden.

Mensen die leven met geheugenproblemen of met een licht verstandelijke beperking worden niet altijd goed gehoord. Hun verhalen komen in stukjes, nemen onverwachte wendingen, of bestaan uit schijnbaar op zichzelf staande aanspraken over wat waar of wenselijk is. Deze verhalen vereisen aandacht en een meer welwillend oor dan een roman of nieuwsbericht.

Hoe kunnen we hen recht doen aan deze verhalen zoals ze zijn? Hoe moeten we onze eigen manieren van luisteren en vertellen aanpassen om deze vaak bijzondere en eigenzinnige vertellingen naar voren te laten komen?

Over Clive Baldwin

De cursus staat onder leiding van Clive Baldwin, professor in narratieve studies aan de St. Thomas University in Canada. Professor Baldwin was lang deel van de Bradford Dementia School in Engeland. Daar werkte hij onder andere samen met Tom Kitwood, een professor die de aan de wieg heeft gestaan van verschillende richtingen in de persoonsgerichte dementie zorg. Publicaties van Clive Baldwin