Partnership voor Langdurige Zorg en Dementie

Open-Deuren Beleid en Autonomie (Ilse van der Klift)

Als studente van de master Medical Anthropology and Sociology doe ik onderzoek naar het open-deuren beleid en autonomie in een zorgorganisatie voor mensen met dementie. Dit open-deuren beleid is een vrije unieke eigenschap van een zorgorganisatie voor mensen met dementie, omdat deze groep mensen vaak op gesloten afdelingen woont.

Ilse van der Klift

Ondanks dat dit beleid door sommigen als onveilig wordt beschouwd, neemt het aantal zorgorganisaties met dit beleid toe en zijn er lange wachtlijsten om er te kunnen wonen.

Voor mijn master doe ik etnografisch onderzoek in een kleinschalige zorgorganisatie, genaamd De Herbergier, waar de bewoners vrij zijn om naar buiten te gaan en waar zoveel mogelijk wordt gestreefd  om het leven van de bewoners naar hun wensen in te richten. Een groot onderdeel hiervan is het behoud van autonomie; de mate waarin iemand zelf beschikking heeft de regie van zijn/haar leven. De bewoners kunnen zelf bepalen hoe laat zij uit bed komen en of zij zin hebben om te wandelen, de krant te lezen, etc. Met mijn onderzoek hoop ik erachter te komen wat er gebeurt wanneer de deuren geopend zijn en hoe autonomie en het deur beleid aan elkaar gerelateerd zijn.

CV

  • 2015-heden, Master Medical Anthropology and Sociology, Universiteit van Amsterdam.
  • april 2015,Presentatie onderzoek namens Stichting Pharos in bijeenkomst cliĆ«ntenraden van o.a. Ikazia Ziekenhuis Rotterdam, Spijkenisse Medisch Centrum en Maasstad Ziekenhuis  Rotterdam.
  • sept 2014-maart 2015, Onderzoeksstage bij Stichting Pharos. Titel onderzoeksverslag: De participatie van migranten en laaggeletterden in patiĆ«ntenorganisaties en cliĆ«ntenraden.
  • 2011-2015, Bachelor Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie, Universiteit Leiden. Scriptie titel: Wie zorgt er voor hun welverdiende oude dag? Mantelzorg bij Turkse ouderen in Nederland en Duitsland.
  • 2005-2011, Marnix Gymnasium Rotterdam.

Gepubliceerd door  AISSR

15 juni 2017