Partnership voor Langdurige Zorg en Dementie

De Periode na de Diagnose (Carolien van Leussen)

Vanaf 2013 sluit ik aan bij het onderzoek ‘Diagnose en dan…?’. Een antropologisch onderzoek naar zorgculturen en identiteitsverandering van personen met dementie. Hierbij wordt de periode na de diagnose onderzocht.

Carolien van Leussen

Zorg voor mensen en de invloed van ziekte of traumatische gebeurtenissen op de kwaliteit van leven zijn altijd onderwerpen geweest waar ik me mee bezig heb gehouden. Na de HBO-V heb ik jaren als verpleegkundige in verschillende sectoren van de gezondheidszorg gewerkt.

Sinds 2003 ben ik werkzaam als docent verpleegkunde aan Hogeschool Windesheim, waarbij ik me vooral richt op coaching, communicatieve vaardigheden, studieloopbaanbegeleiding, praktijkbegeleiding en begeleiding van praktijkgericht onderzoek.

Toen ik de kans kreeg om mijn afstudeeronderzoek voor de Master Medische Antropologie en Sociologie te doen voor het lectoraat Palliatieve zorg, Ethiek en Communicatie heb ik dit met beide handen aangegrepen.

Voor mijn afstudeer onderzoek heb ik participerend onderzoek gedaan naar palliatieve zorg voor mensen met dementie in het verpleeghuis. De invalshoek was hoe verschillende mensen de persoon met dementie zien en gedrag verklaren. Door middel van observatie en levensverhalen werd duidelijk dat er een kloof bestaat tussen hoe medewerkers in het verpleeghuis het gedrag van de persoon met dementie verklaren en hoe familie dit doet.

In 2012 heb ik onderzoek gedaan naar de diagnose dementie. Een onderzoek dat gestart is door mijn collega Gert Broekhuis en dat we uitgebreid hebben bij meerdere artsen. Het diagnose gesprek dementie werd bij zeven artsen in drie verschillende ziekenhuizen geobserveerd. Onderzocht werd wat de arts vertelt in het diagnosegesprek en hoe dit vertelt wordt.

CV 

  • 1989 -  1993 HBO-V, Rijkshogeschool IJsselland te Deventer
  • 1993 – 1994 Psychiatrisch verpleegkundige, Brinkgreve te Deventer
  • 1994 – 1996 Wijkverpleegkundige Icare te Deventer
  • 1996 – 1998 Kraamverpleegkundige, te Zeven (Duitsland)
  • 1998 – 2002 Verpleegkundige afdeling neurologie, Isala Klinieken te Zwolle
  • 2001 – 2004 Revalidatie verpleegkundige, De Vogellanden, te Zwolle
  • 2001 – 2002 Lerarenopleiding Verpleegkunde, HAN te Nijmegen
  • 2002 – heden Docent verpleegkunde, Christelijke Hogeschool Windesheim te Zwolle
  • 2008 – 2010 Master Medische Antropologie en Sociologie, UvA te Amsterdam 

 

Publicaties

  • 2013 Leussen, C.A. van, Palliatieve zorg voor mensen met dementie. Het belang van levensverhalen. Pallium 2012 14(5) pp 8-10

Gepubliceerd door  AISSR

5 juni 2017