Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
In dit paper schrijven Annelieke Driessen en Rebeca Ibañez-Martin over verschillen tussen mensen door te kijken naar eten op de dementieafdeling. Ze stellen: Zorg op maat is een belangrijke waarde geworden. Ze vragen: Hoe wordt er in de praktijk eigenlijk aandacht besteed aan verschillen, en hoe wordt er voor deze verschillen gezorgd?

Abstract

In dit paper schrijven Annelieke Driessen en Rebeca Ibañez-Martin over verschillen tussen mensen door te kijken naar eten op de dementieafdeling. Ze stellen: Zorg op maat is een belangrijke waarde geworden. Ze vragen: Hoe wordt er in de praktijk eigenlijk aandacht besteed aan verschillen, en hoe wordt er voor deze verschillen gezorgd? Wat voor soorten individu zien we tijdens het ontbijt, lunch and diner? Annelieke en Rebeca stellen drie repertoires voor om aandacht te geven aan verschil: het eerste, keuzes aanbieden, gaat erom mensen te laten kiezen wat ze willen. Bijvoorbeeld de keuze tussen twee verschillende maaltijden ‘s avonds, de vraag welk broodbeleg te nemen, of hoe een pannenkoek te eten. Het stelt bewoners in staat om iedere dag hun voorkeur uit te spreken, en die voorkeur kan iedere dag anders zijn. Het tweede repertoire, bewoners kennen, legt nadruk op continuiteit en de bekendheid tussen bewoners en zorgverleners. Het kan ook gaan om de bekendheid met voorkeuren van de generatie van de bewoners. In tegenstelling tot de veranderlijke keuzes, blijven voorkeuren juist gelijk. In het derde repertoire, identiteiten voeden, worden eetgewoonten die bewoners eerder hadden, ondersteund. Maar de smaak van bewoners kan ook veranderen, zoals toen een voormalig vegetarische bewoner een passie ontwikkelde voor gehaktballen. Individualiteit is hier zowel stabiel als veranderlijk, maar strekt zich uit over een langere periode.

Details publicatie

Driessen, Annelieke, and Rebeca Ibanez-Martin. 2019. “Attending to Difference: Enacting Individuals in Food Provision for Residents with Dementia.” Sociology of health and Illness.